F.A.Q.

FAQ_rubrik

Allt du skulle vilja veta om NOO, men varit för skraj att fråga om…

Noo2000 affischVarför heter det NOOMARATON?
När tävlingen startades presenterades en påhittad bakgrundshistoria. Hur den egentligen löd är sedan länge höljt i dunkel. Men kärnan i historien var att man i Mälardalen hittat hällristningar från 1000-talet. Dessa hade gjorts i forntida riter där bilderna skulle skapas ”från soluppgång till soluppgång”. Denna tradition kunde i modern tid återupptas, men denna gång med bruk av kameror.
De två stora O-na i det ursprungliga namnet nOO-maraton kan också tolkas som nollor, eftersom tävlingen startade år (20)00.
Sedan några år tillbaka har vi dock lämnat hällristningar och nollor bakom oss och nu heter tävlingen NOOMARATON, rätt och slätt.

Hur startade tävlingen?
År 2000 startades tävlingen av resurscentrumen Film i Sörmland, Film i Uppland, Film i Västmanland och Film i Örebro län. Tio år senare var antalet deltagande län fördubblat, och i skrivande stund (2017) är 19 län landet runt involverade i tävlingen.
Lagen tävlade från början med en film i den regionala tävlingen, och vid finalen presenterades nya kriterier och det producerades nya finalbidrag. Mellan åren 2002-2008 tävlade man i två klasser: en 9-timmarsklass och en 24-timmarsklass. I den korta klassen fick man bara klippa direkt i kameran.
Sedan 2009 är tävlingen en renodlad 24-timmarstävling.

Hur löd kriterierna det första året?
Det första året gjordes filmer i flera omgångar med olika kriterier i uttagningar och i final. Finalens kriterier löd:
Tema: Sorglöshet
Tre platser: en kiosk, ett kök, en grusväg
Tre föremål: en fotboll, en hårborste, en högersko

Första vinnarna fotoVilka vann det första året?
2000 års NOOMARATON vanns av Örebroarna Anna Nyman, Frida Nilsson, Karl-Johan Haglund och Per Nyström.
På den tiden och några år framåt utgjordes vandringspriset av nOO-staven. En enligt historien rituell stav med nOO-guden avbildad och med alla finalvinnares namn inristade. Staven är sedan några år pensionerad och ersatt med en vandringsplakett.

Reglerna då? Hur går tävlingen till?
De aktuella reglerna för tävlingen hittar ni alltid på denna sida.

Senaste inläggen

Rekordstort Noomaraton 2018!

Det blev ett rekordstort deltagande i Noomaraton i år.
Det förra rekordet från 2015 flög all världens väg och ersattes av fantastiska 237 startande lag i hela 16 regioner.
Och för första gången har vi bekräftat brutit 600-vallen vad gäller sammanlagt antal deltagare i lagen. I år anmäldes 660 team-medlemmar.
Inräknat inlånade skådespelare och statister måste det ha varit en bra bit över 1000-talet människor som offrade sömn och sans i helgens tävling.

Kollar man in hashtaggarna #noomaraton och #noomaraton2018 på sociala media ser man skaparglädjen (och säkert en del skaparvånda) från landets alla hörn.

Nu ser vi fram emot resultatet i de regionala uttagningarna för att sålla fram de 32 bidrag, två från varje region, som kommer tävla vidare om riks-priset på Filmhuset i Stockholm redan den 29 september.

  1. Örebro län och laget från Kumla vinner Noomaraton – igen! Lämna ett svar
  2. Finaldax i Noomaraton 2017 Lämna ett svar
  3. Yes, det blir prispengar i år igen! Lämna ett svar
  4. Gotland ror hem Noomaraton 2016 Lämna ett svar